Pan-Europees online leiderschapsprogramma blijkt schot in de roos
Dat zorgmedewerkers niet te benijden zijn, hoeven we niemand uit te leggen. Dat blijft niet beperkt tot COVID-gerelateerde zorg. Ook medisch specialisten zoals urologen hebben zo hun eigen problematiek. Ook zij staan flink onder druk, zelfs als ze hun COVID-collega’s geen helpende hand kunnen bieden. Hoezeer bleek wel uit de enorme animo onder met name jonge urologen voor een internationaal online programma dat wij voor hen hebben opgesteld.
Hiërarchische structuren
Veel urologen zijn verenigd in de European Association of Urology (EAU). Een jaar of zes geleden klopte de EAU bij FProfs aan om leiderschapstrainingen te geven. Veel medisch specialisten worden op een gegeven moment gevraagd een leidinggevende rol op zich te nemen. Een goede arts is echter niet per definitie een goede manager. Daarnaast lopen ze dan met hun toch al veeleisende werk al snel aan tegen rigide hiërarchische structuren en de status die met name oudere vakbroeders genieten. Tijd voor bezinning en reflectie is er amper.
Leiderschapslunches
Aanvankelijk gaven we gehoor aan het verzoek van de EAU door de urologen in landen als Duitsland, Engeland en Denemarken op te zoeken en daar lezingen te geven. Omdat fysieke ontmoetingen op een gegeven moment niet meer mogelijk waren, hebben we – gebaseerd op eerdere successen – een internationaal online programma op maat ontwikkeld. Daarin spelen thematische leiderschapslunches een belangrijke rol. Tijdens deze online en interactieve bijeenkomsten, met deelnemers tot in Italië, Turkije en Bulgarije, vullen we de lessen aan met interessante onderzoeken van instituten als Harvard en McKinsey. Daarnaast is er volop ruimte voor persoonlijke casuïstiek.
Spanningsveld
Zoals het spanningsveld tussen de professionele rol enerzijds en persoonlijke gevoelens anderzijds. Want hoe kun je anderen blijven motiveren als je met een nieuwe professionele uitdaging en onder de algehele druk in de zorg ook nog eens zelf extra onder druk komt te staan? Daar komen voor vrij gevestigde specialisten ook nog eens heel praktische zaken bij, over inkomsten, samenwerking en werkgeverschap. Tijdens de bijeenkomsten is er daarom ook veel ruimte voor deelnemers om hun hart te luchten, ervaringen te delen en zaken bespreekbaar te maken. En van elkaar te leren hoe je zelf fysiek en mentaal fit kunt blijven.
Kettingreactie
Lukt dat alsnog niet, dan adviseren soms we de uroloog in kwestie om het stokje over te dragen en ondersteunen we hem of haar hierbij. Door de kettingreactie die het programma heeft teweeggebracht is de community in korte tijd gegroeid tot ruim honderd deelnemers. In ons nieuwe pand hebben we speciaal voor de online programma’s zelfs een heuse ‘green room’ ingericht. Door te spelen met visuele technieken krijgt ook de beleving tijdens de sessies een extra boost. In een branche waarin het inmiddels doodgewoon is om op afstand mee te kijken met medische ingrepen elders in de wereld, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven.