In crisistijd staan de ‘echte’ managers op

Het nieuwe normaal. Hoewel je die term de laatste tijd wel heel vaak hoort, zit er ook iets heel positiefs in opgesloten. Er spreekt namelijk een zekere mate van acceptatie uit. Zo hebben de meesten van ons de nieuwe manier van communiceren met collega’s en relaties nu wel onder de knie. Bij dieper liggende processen, zoals in teamverband gefocust en op koers blijven, liggen echter nog de nodige valkuilen op de loer.

De manager als ankerpunt

In z’n algemeenheid is het vasthouden van focus en nakomen van gemaakte afspraken, zeker op langere termijn, altijd een uitdaging. Die wordt alleen maar groter wanneer de omstandigheden drastisch veranderen. In dit soort periodes is er bij de meeste organisaties, ook onder onze klanten, behoefte aan een nieuw evenwicht. Niet alle managers realiseren zich ten volle dat zij zelfs persoonlijk het broodnodige ankerpunt zijn en collega’s dan wel teamleden perspectief kunnen bieden. Veel medewerkers leunen meer dan ooit op hun managers voor structuur en meer lucht in hun hoofd. In lijn met een oude wetmatigheid kijken zij daarbij op dit moment meer naar de persoonlijkheidskenmerken van hun leidinggevenden dan naar vaardigheden.

Blijven evalueren

De Italiaanse sterrenkok Massimo Bottura heeft dat bijvoorbeeld heel goed begrepen. Hij leeft in quarantaine en is op Instagram het programma ‘Kitchen Quarantine’ begonnen. Bottura is daarin al kokend te zien te midden van zijn gezin en doet dat met minstens zoveel passie als onder normale omstandigheden. Hij heeft zich daarbij waarschijnlijk laten leiden door antwoorden op vragen als wie ben ik, wat kan ik en wat wordt er nu van mij verwacht. Een goede les voor alle managers, ook in normale tijden trouwens. Zeker als dat wordt aangevuld met regelmatige evaluaties van zowel managers als medewerkers, bijvoorbeeld tijdens gezamenlijke dagopeningen en/of -sluitingen.

Geen excuus

Bij het beoordelen van ieders executiekracht mogen zij ook nu wat ons betreft best kritisch zijn. En als iemand niet voldoende bekwaam of gemotiveerd is, dan niet domweg accepteren dat het zo is, maar kijken wat er moet veranderen om de boel te herstellen. Indien nodig mag dat best het karakter van ouderwetse instructies krijgen.

"Een crisis is wat ons betreft geen excuus om te verslappen. Ook hier komt de eerder besproken radicale openhartigheid dus weer om de hoek kijken."

Bevrijdend

Dat kan ook heel bevrijdend werken. Zo zaten we onlangs bij een meeting van een bevlogen en pragmatische, maar zo nu en dan ook ongeduldige en narrige hotelier met zijn personeel. Op ons advies nam hij ze in gedachten mee in een dag uit zijn leven en gaf hij eerlijk toe bepaalde zaken ook spannend te vinden. En passant erkende hij zich ook zorgen te maken om de gezondheid van zijn mensen. Zo hadden zijn medewerkers hem eigenlijk nog nooit gezien en dat werkte voor iedereen heel bevrijdend.

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.