Jezelf profileren als sexy werkgever
De hoogste prioriteit voor de hospitality sector!
“Corona heeft de hospitality en de evenementenbranche hard getroffen. Juist dan maakt talentvol personeel het verschil. Hospitality professionals die out-of-the-box denken en de tailor made wensen van de gast begrijpen.” Dat dit niet altijd het geval is, ligt volgens Robert Wolters aan een bedrijfscultuur. Hij is recent als adviseur gestart bij Fprofs, een bureau dat organisaties begeleidt bij veranderprocessen. Met zijn uitgebreide hospitality ervaring is zijn missie om personeel in de sector te bewegen tot het bereiken van een state-of-the-art gastbeleving.
Personalisatie als de nieuwe norm
Nieuwe technologieën bieden veel kansen voor innovatieve toepassingen, zoals personalisatie van de gastbeleving. Zo kan een hotel op basis van nummerbordscanning gasten persoonlijk verwelkomen in de garage en met ledverlichting naar hun parkeerplek loodsen. Een app kan de wachtrij bij de receptie vervangen en op de hotelkamer is alle multimedia afgestemd op de voorkeur van de gast. Alles ‘on demand natuurlijk. Weliswaar met een afbreukrisico, want de hoge verwachtingen die op deze manier worden gecreëerd, moeten waargemaakt blijven worden of zoals Robert formuleert “De guest journey moet niet alleen worden ondersteund met innovatie in faciliteiten en producten, maar met name in het DNA van iedere hospitality professional.”
Duurzaamheid troef
Een andere trend waar de hospitality sector op kan inspelen is duurzaamheid. Welke energiebron wordt gebruikt voor het wasgoed? Gaan de lichten en airco’s automatisch uit? Waar komt de shampoo vandaan? Gasten verwachten beleid van de hotellerie en willen hierover geïnformeerd worden, liefst al voordat het verblijf plaatsvindt. Keuzes overigens die niet ten koste mogen gaan van hygiëne, die door corona alleen nog maar belangrijker is geworden en heeft geleid tot touchless design. Van Hospitality professionals wordt verwacht mee te denken over innovaties op dit gebied. “Gelukkig komt dit goed met de jongste generatie aan Hospitality talenten, die graag werkt voor een organisatie die zorgzaam met onze planeet omgaat”, aldus Robert.
War for Talent winnen?
Geschikt personeel vinden is voor de hospitality sector op dit moment prioriteit nummer één, te meer door de Corona pandemie om over te stappen naar minder onzekere sectoren, zoals de fast moving consumer goods. De branche zal zich dus moeten (her)positioneren als werkgever waarbij talent de ruimte krijgt om invulling te geven aan innovatie en duurzaamheid. Het hebben van een purpose, leiderschap & teamontwikkeling zijn hierbij belangrijk om de benodigde positieve cultuur te creëren. Employer branding heeft dan als doel om het personeel niet alleen te werven, maar ook aan de organisatie te binden. Alleen dan is de uitstroom te stoppen en is het imago van de Hopsitality branche opnieuw aantrekkelijk om te gaan werken.