Waarom Pluk van de Petteflet ook voor ons leerzaam is

Een eerste ‘echte’ baan en dan meteen als adviseur strategie en change? Dat overkwam Jaap Wagenaar bij FProfs, een bureau dat organisaties begeleidt bij veranderprocessen. Vanaf het kantoor op de Utrechtse Heuvelrug is hij vol energie aan de slag. Niet alleen voor de klanten van zijn werkgever, maar ook leest hij als vrijwilliger voor aan een 7-jarig jongetje met een Italiaanse vader en moeder uit Nicaragua. Een initiatief dat zijn werkgever van harte ondersteunt.

De wijde wereld in
Voor zijn studie Bestuurs- & Organisatiewetenschappen, kwam Jaap in de Domstad terecht, waar hij als nevenactiviteit het Utrechts Jazzfestival organiseerde en studenten aan stages hielp. Ondanks dat hij wel al met zijn toekomst bezig was, wilde hij niet meteen beginnen met een master. Hij koos voor een tussenjaar om, bepakt met rugzak, de wijde wereld in te trekken. Jaap zou het iedereen aanraden: “Dat was beslist geen verloren tijd, want ik heb veel geleerd. Ook, en misschien wel vooral, over mezelf.”

Kleine dingen kunnen verschil maken
Tijdens zijn reis ging Jaap met een andere blik kijken naar zaken die hij tot dan toe vanzelfsprekend vond. “Mijn ‘normaal’ was bezien vanuit de Hollandse bubbel waar ik me 23 jaar in bevonden had.” Ook leerde hij dat vriendelijkheid en ‘gewoon een prettig mens zijn’ overal wordt gewaardeerd. “De hele wereld verbeteren is onmogelijk, maar door het klein te maken, kun je ook bijdragen aan iets goeds. En je wordt er in ieder geval zelf ook altijd een beetje beter van.”

De VoorleesExpress
Zo kwam Jaap in aanraking met de Stichting VoorleesExpress, die taalontwikkeling stimuleert door voor te lezen, vooral aan kinderen met een migratieachtergrond. Jaap: “Mijn voorleesmaatje lees ik één avond  in de week voor uit een Nederlandstalig boek. Op dit moment is dat Pluk van de Petteflet. Hij geniet er zichtbaar van en zijn moeder kocht laatst zelf al een boekje!” Na twintig sessies is het de bedoeling dat de gezinnen het voorlezen zelf oppakken.

Jezelf overbodig maken
Jaap: “Dit vrijwilligerswerk is vergelijkbaar met mijn werk bij FProfs, waarbij ons doel ook is om onszelf overbodig te maken. We helpen bij de implementatie van bijvoorbeeld een nieuwe strategie en daarna leren we organisaties het veranderproces verder zelf te bewaken. Bovendien moet ik me als adviseur vaak in een ander verplaatsen. Ik betrap mezelf er soms op dat ik er niet vanuit moet gaan dat zaken vanzelfsprekend zijn; noch bij een klant noch bij een voorleeskind.”