Wordt het weer hotellerie of blijft het ‘notellerie’?

Het hotelwezen lijkt al een tijdje het hotelwezen niet meer. De branche die erom bekend staat dat altijd alles mogelijk is, staat de laatste tijd vooral in het teken van minder, korter en kleiner. Met name hotels met hoofdzakelijk zakelijke gasten hebben het zwaar. Waar andere branches veerkracht tonen, lijkt de hotellerie hierbij wat achter te blijven. Om het tij te keren, is een beetje hulp van buitenaf geen overbodige luxe.

Negatieve spiraal

Waar familiehotels door het hele land in elk geval tijdens de zomer nog redelijke maanden kenden, hebben zakelijke hotels in de Randstad het ongekend zwaar. Personeel is massaal ontslagen, services en faciliteiten zijn afgeschaald en allerlei nuttige trainingen gaan niet door. Aan de ene kant is dat volkomen begrijpelijk, maar je loopt wel het risico in een negatieve spiraal te komen waardoor je niet meer, of onvoldoende, ziet wat er nog wel mogelijk is. Zo zou je de klanten die je nog wèl hebt, extra in de watten kunnen leggen om meer positieve reviews binnen te halen.

Strategische uitdagingen

De grootste uitdagingen liggen ons inziens echter vooral op strategische niveau. Wat is je plan voor 2021 en het moment waarop er weer kan worden opgeschaald? Terughalen van onlangs ontslagen medewerkers kon bijvoorbeeld wel eens veel lastiger blijken dat je denkt. En wie gaat dat allemaal in goede banen leiden, met andere woorden: welke talenten wil je koste van kost in huis houden? En hoe houd je je personeel positief en enthousiast? Wat kun je allemaal nu al doen om de markt aan te laten trekken, zolang het toerisme en de internationale zaken nog achterblijven?

Are you being served?

En als je bruikbare ideeën hebt, hoe vertaal je die dan op de juiste manier naar de hoteleigenaar? Veel hotelmanagers kennen die eigenaar niet persoonlijk en hebben vaak ook nog eens een heel andere manier van communiceren en leidinggeven. Enige kennis van stakeholder management kan in dat soort situaties het verschil maken. Allemaal vragen die zonder hulp van buitenaf lastig te beantwoorden zijn. De vraag is dus met een knipoog naar een bekende Engelse comedyserie van weleer: are you being served? Als relatieve buitenstaander met veel ervaring in de hotellerie kan FProfs die broodnodige frisse blik bieden om van ‘nee’ weer een ‘ja’ te maken.

Heel heilzaam

Onze ervaring leert dat (in het geval van de hotellerie ook letterlijk) uit je comfort zone stappen en radicaal openhartig zijn heel heilzaam werkt. Zo’n health check, crisisaudit of hoe je het ook wilt noemen, kan online worden gedaan, maar nog altijd bij voorkeur op locatie. Daarbij zal zeker aandacht zijn voor een plan om talent en leiderschap verder te ontwikkelen. Te meer omdat veel opleidingstrajecten subsidiabel zijn. Zie je zo’n audit of inventarisatie wel zitten, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085 90 20 200 of info@fprofs.com.